Кавуй екологічно! У Львові стартує проєкт для трестування альтернатив одноразовим горнятам

У Львові стартує серія експериментів, під час яких тестують екологічні альтернативи одноразовим горнятам для кави з собою.

Ініціатива «Zero Cup» втілюється громадською організацією «Zero Waste Lviv» у співпраці з Лабораторією інноваційного розвитку ПРООН в Україні та є спробою зменшити обсяги відходів, які потрапляють на сміттєзвалища чи засмічують наші вулиці і водойми.

Більшість паперових стаканчиків мають всередині поліетиленову плівку для захисту від протікання, через що їх складно переробити чи компостувати. Виконавча директорка «Zero Waste Lviv» Ірина Миронова, каже, що враховуючи масштаби використання одноразового посуду кожного дня, чимала частка якого засмічує наші міста, річки та парки, ця проблема потребує рішення, «перш ніж ми всі потонемо у смітті».

Сьогодні місту доводиться витрачати кошти на вивезення одноразового посуду для їжі та напоїв, серед яких – і горнятка для кави, на сміттєзвалища. «Оскільки самі горнята є об’ємними та легкими, вони швидко наповнюють вуличні смітники, і ці смітники, як результат, необхідно спорожнювати по кілька разів на день», – каже Ірина Миронова.

У ПРООН сподіваються, що ці експерименти дозволять визначити дієві рішення, які можна буде масштабувати до такого рівня, що це буде вигідно бізнесам і приноситиме користь планеті. Тобто і для кав’ярень, і для споживачів,  і для планети.

Під час експериментів у Львові протестують кілька заходів, спрямованих на екологічне споживання кави. По-перше – надання знижки для клієнтів з власним горнятком, по-друге –  продаж кави в їстівному горнятку. Третє – заохочення тих, хто купує каву в одноразовому горнятку, прийти наступного разу зі своїм горнятком і отримати знижку. На локаціях працюватимуть інтерв’юери, які збиратимуть інформацію у клієнтів та працівників кав’ярень, щоб визначити, яка з систем буде найкращою. Інтерв’юери також з’ясують де, зазвичай, викидають одноразові горнятка.

Ірина Миронова каже, що зменшення кількості горнят для кави, які викидаються, матиме значний вплив на покращення екологічної ситуації в Україні. Нещодавнє дослідження у Львові показало, що приблизно 20% вмісту вуличних смітників складають одноразові горнята з-під кави. У докарантинний період одна кав’ярня продавала близько 500 горняток кави на день, і всі вони опинялись у вуличних смітниках.

Читати також: