У Сполучених Штатах оприлюднено звіт, у якому викладено справжню вартість їжі, що враховує вплив на здоров’я людей і довкілля, біорізноманіття тощо. Його ініціатори – Rockefeller Foundation – кажуть, що завдяки цьому новому аналізу уряди, корпорації та звичайні люди мають краще розуміти каталізацію змін і перейти до розробки справді поживної, справедливої та сталої системи харчування.
Відповідно до звіту True Cost of Food: Measuring What Matters to Transform the U.S. Food System, рахунки за продукти харчування американців відображають лише третину реальної вартості продуктів харчування, а реально на них щороку в США припадає $3,2 трлн щонайменше.
Офіційно ця вартість оцінюється в $1,1 трлн. Фонд проаналізував 14 показників, у тому числі – забруднення повітря, відсутність продовольчої безпеки, стійкість до протимікробних препаратів, обумовлену широким використанням антибіотиків у сільському господарстві, і викиди парникових газів, і виявив, що «зовнішні витрати» в розмірі не менше $2,1 трлн на рік несуть споживачі, виробники, і майбутні покоління.
«Не думаю, що ми тут отримуємо вигідну угоду», – заявила організація в відео, розміщеному в соціальних мережах.
Насправді, суспільство оплачує цей розрив не з власних кишень, а в інший спосіб, як-от зростання витрат на охорону здоров’я, наслідки зміни клімату і недоплати працівникам харчової промисловості.
https://twitter.com/RockefellerFdn/status/1416038767618662400
Вплив на здоров’я людини визначається як найбільш прихована вартість у системі задоволення, вона складає $1,1 трлн на рік, у тому числі – $604 млрд, які відносяться до витрат, пов’язаних із захворюваннями, як-от гіпертонія, рак і діабет.
У звіті зазначаються щорічні витрати на суму близько $900 млрд, пов’язані з впливом на довкілля і втратою біорізноманіття, в основному через викиди парникових газів і землекористування. Значною мірою через забруднення грунту і стоки.
Зрештою, можна скоротити майже на $100 млрд витрат на рік, якщо США скоротять викиди вуглецю в сільськогосподарському секторі відповідно до вимог Паризької кліматичної угоди обмежити нагрівання планети до 1,5 °C.
фото: Unsplash.com