говядина барбекю

Скоротити вживання м’яса, щоб врятувати світ? Нове дослідження

Через 30 років на планеті буде майже 10 мільярдів людей. І всі вони мають щось їсти. В Інституті світових ресурсів підрахували: щоб прогодувати стільки людей, доведеться скоротити кількість яловичини, яку ми вживаємо в їжу.

За повідомленням CNN, на 568 сторінках доповіді з назвою «Побудова сталого продовольчого майбутнього» міститься кілька конкретних рекомендацій, у тому числі – скорочення споживання яловичини. Наприклад, щоб прогодувати зростаючий світ, американці мають їсти на 40% менше яловичини, а європейці – на 22%. Тобто – півтора гамбургера на тиждень і не більше. Хоча, за даними EcoWatch, нині американці споживають еквівалент трьох гамбургерів на тиждень.

Інститут вивчає використання природних ресурсів для підтримки населення Землі, кількість якого збільшується, а також принципи ведення сільського господарства в умовах кліматичної кризи. Дослідники виявили прогалини у виробництві продуктів харчування і загальносвітовому попиті, які необхідно заповнити, щоб запобігти катастрофі.

Забезпечення здорового харчування для населення в 10 мільярдів людей потребує масштабного перегляду принципів ведення сільського господарства, яке вже поглинає 90% всієї води, яку використовують люди, і провокує четверту частину щорічних глобальних викидів, що призводять до глобального потепління. Проте, не дивлячись на інтенсивне сільське господарство, понад 820 мільйонів людей на планеті потерпають від голоду.

Автори доповіді припускають, що найбільш дієвий спосіб стримати кліматичну кризу і нагодувати світ – це просто скоротити споживання м’яса жуйних тварин. Виробництво яловичини, баранини, м’яса кози потребує багато землі й ресурсів. Наприклад, потрібно в 20 разів більше землі ніж для вирощування бобових. Водночас кількість парникових викидів також більша ніж в 20 разів у порівнянні з бобами, горохом, нутом, сочевицею. Рогата худоба росте і розмножується повільніше за свійську птицю чи свиней, отже їй потрібно їсти набагато більше, потрібно більше води. За даними ООН, уся транспортна галузь шкодить менше аніж промислове виробництво яловичини – на нього припадає 41% викидів парникових газів від усього тваринництва.

Отже питання вживання м’яса вже давно вийшло далеко за межі особистого вибору. Час придивитися до рослинного раціону харчування – дієтологи кажуть, що це корисно для здоров’я. Раніше дослідження показали, що вживання в їжу червоного м’яса зумовлює ризики розвитку діабету, серцево-судинні та навіть онкологічні захворювання.

фото: Unsplash