мицелий грибов

Біотехнологи працюють над виробництвом текстилю і м’яса з міцелію грибів

Гриби можуть бути не тільки смачною та поживною стравою, а й міцним та екологічним матеріалом для верхнього одягу, упаковки, сировиною для засобів догляду за шкірою тощо. Нью-йоркська біотехнологічна компанія Ecovative Design вивчає кореневу структуру грибів – міцелій, за допомогою якого воліє зменшити вплив пластмас і м’яса на здоров’я людини і довкілля шляхом виробництва продуктів з міцелію.

За інформацією GreenBiz, співзасновники компанії Ебен Байєр і Гевін МакІнтайр розвивають ідеєю використання міцелію на заміну пінополістиролу. Вони успішно розробили mushroom packaging – перше застосування використання міцелію в якості матеріалу і, зрештою, міцелієвої шкіри.

Розуміючи, що імітація шкіри тварини може поширитися на імітацію м’язів тварини, Ecovative нещодавно створила нову компанію – Atlast Food Co, щоб «зануритися» в світ рослинних білків і винайти можливість конкурувати з усім м’ясним ринком Сполучених Штатів.

Отже Ecovative використовує різноманітні види грибів для виробництва пакувальних матеріалів на додачу до їстівних продуктів, а дочірня Atlast Food Co. основну увагу приділяє виробництву продуктів харчування і м’яса на рослинній основі.

Також Ecovative зосереджена на технології MycoFlex – чистий міцеліевий матеріал, який використовується для текстилю, біорозкладних аплікаторів для догляду за шкірою і виробництва шкіряного одягу на рослинній основі (без тварин).

У 2017 році Ecovative отримав $9,1 млн від Агентства перспективних досліджень у галузі  оборони (DARPA) при Міністерстві оборони США. Проєкт передбачав дослідження міцелію і його використання для вирощування структур, які можуть бути швидко розгорнуті в довкіллі. Наприклад, на випадок гуманітарної катастрофи. «Довгострокова мета – побудувати будинок де завгодно, але ми ще далекі від цього», – каже Байєр.

фото @mariberry