ВООЗ закликає країни заборонити або обмежити використання трансжирів у продуктах харчування

Чіпси, картопля фрі, обсмажені в олії рибні та курячі палички, майонез, круасани, маргарин і вершкове масло – всі ці та чимало інших продуктів багаті на трансжири, а надмірне їх споживання призводить до серцево-судинних захворювань. Два роки тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендувала знизити або взагалі заборонити споживання небезпечних жирів. До цієї поради прислухалися лише 58 країн світу. У 100 країнах досі немає ніяких обмежень щодо таких продуктів.

За оцінками ВООЗ, споживання промислових трансжирів є причиною ішемічної хвороби серця і, як наслідок, 500 тис передчасних смертей щороку

Приблизно дві третини всіх смертей, пов’язаних зі споживанням трансжирів, доводиться на 15 країн: Азербайджан, Бангладеш, Бутан, Еквадор, Єгипет, Індію, Іран, Латвію, Мексику, Канаду, Непал, Пакистан, Республіку Корея, Словенію і США. З них тільки Канада, Латвія, Словенія і США заборонили або знизили споживання трансжирів у всіх видах продуктів.

Промислово вироблені трансжири містяться в затверділих рослинних жирах, як-от маргарин і топлене масло. Вони часто присутні в закусках, випічці і смаженій їжі. Виробники використовують їх, оскільки такі продукти мають більш тривалий термін зберігання. До того ж, трансжири вартують менше, ніж інші жири.

У ВООЗ вказують на можливість використовувати більш здорові альтернативи, які не вплинуть на смак або вартість їжі. Організація має на меті відмову до 2023 року від споживання трансжирів. За її підрахунками, поки від цієї небезпеки захищені лише 3,2 млрд людей.

Сьогодні вміст трансжирів у деяких продуктах харчування перевищує денну норму в 200 разів.

Минулого року відповідні заходи запровадили в Бразилії, Туреччини та Нігерії, а в Індії  посилені вже діючі. Нормативні акти з цього приводу прийняті Євросоюзом і Панамериканською організацією охорони здоров’я.

Експерти ВООЗ рекомендують заборонити цей вид жирів або знизити їх споживання до 1% від щоденної кількості енергії, що надходить в організм з їжею – це відповідає 2,2 г на день при раціоні в 2 тис калорій.

Ціль 3. Міцне здоров’я і благополуччя

фото: unsplash.com