чашка кофе

60% видів дикорослої кави – під загрозою зникнення

Вам яка кава смакує? Еспресо чи лате? З зерен високоякісної арабіки чи міцнішою на смак робусти? До речі, їх часто змішують у комерційних цілях, видаючи за «100% арабіка». Утім, у дикій природі нараховується значно більше видів кави – понад 120. І нині настали не найкращі часи для цих рослин.

Дослідники з Королівських ботанічних садів Кью, що у Великій Британії, попереджають про можливість зникнення 60% диких видів кави на території Африки і Азії через збезлісення, ураження рослин хворобами та кліматичні зміни. Так, температурні зміни та опади впливають на ріст і розвиток рослин. Зміна клімату також може призвести до того, що рослини стають більш уразливими до хвороб.

Науковці прогнозують, що до 2080 року деякі дикі різновиди кави можуть зникнути, якщо глобальне потепління продовжуватиметься нинішніми темпами. Зокрема, вже до 2050 року площа угідь арабіки скоротиться вдвічі, що матиме значні економічні наслідки для всієї індустрії. Водночас робусті завдасть нищівного удару тривала посуха і шкідники. Що вже казати про «молодших сородичів»…

За даними World Coffee Research, у 2011-2012 роках епідемія кавової іржі, яка поширилась Центральною Америкою, спустошила регіон, вразивши 70% фермерських господарств. Понад 1,7 млн працівників втратили роботу. Усе це призвело до $3,2 млрд. збиків і втраченого доходу. Чимало фермерів полишили кавове землеробство назавжди.

У звіті World Coffee Research ідеться про те, що з 1990-х років світове виробництво і споживання кави збільшується щороку в середньому на 2,1%. Отже, до 2050 року індустрія потребуватиме вдвічі більше продукції, аби задовольнити попит.

Фахівці вважають, що збереження генетичного різноманіття має бути включено до масштабного процесу сталого виробництва кави з метою захисту кавових екосистем.

Ціль 13. Боротьба зі зміною клімату

Photo by Merlene Goulet on Unsplash