Доставка вкусной еды

Щороку третина харчів опиняється на смітнику. В ООН кажуть – це аморально

Ми купуємо в магазинах більше їжі, ніж нам потрібно, в нас удома псуються фрукти і овочі, ми замовляємо в ресторанах більше, ніж можемо з’їсти – щороку третина всього продовольства, половина фруктів і овочів, а також чверть м’ясних продуктів на загальну суму в $1 трлн опиняються на смітнику. У той самий час понад 3 млрд людей у світі голодують або не можуть дозволити собі здорову їжу.

Кожен житель планети може зробити свій внесок у те, щоб змінити цю ситуацію, головне – обізнаність.

Продовольчі втрати і харчові відходи – в чому різниця?

Щороку близько третини всього виробленого в світі продовольства або втрачається, або перетворюється на відходи. У країнах, що розвиваються, 40% продовольства втрачається на стадії збору врожаю або переробки – це називається продовольчими втратами. У розвинених країнах такий самий відсоток втрачається на стадії споживання або роздрібної реалізації, коли у смітник ідуть продукти харчування, які не розпродали в магазині або не з’їли вдома, в ресторані чи кафе. Це – харчові відходи.

«Втрати продовольства і харчові відходи обурливі з моральної точки зору, – заявляє Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. – У світі, де вистачає продовольства для того, щоб прогодувати всіх людей, 690 млн продовжують потерпати від голоду і 3 млрд людей не можуть дозволити собі здоровий раціон харчування».

Тим часом у FАО розробили практичні рекомендації, дотримуючись яких кожен із нас може посприяти виправленню ситуації.

1. Їжте здорову їжу
На перший погляд, знайти час на приготування поживної їжі при швидкому ритмі життя не так просто, проте здорова їжа не обов’язково складна в приготуванні. В інтернеті можна знайти безліч рецептів корисних страв швидкого приготування для вечері з сім’єю і друзями.

2. Купуйте тільки необхідні продукти
Плануйте раціон. Завжди складайте список необхідних продуктів і суворо дотримуйтесь його, уникаючи імпульсивних покупок. Це дозволить не тільки викидати менше їжі, але й заощадити гроші.

3. Купуйте не тільки «красиві» фрукти та овочі
Не судіть про продукти харчування за їх зовнішнім виглядом. Фрукти і овочі неідеальної форми або з дефектами часто викидають, оскільки вони не відповідають суб’єктивним стандартам. Хоча смак у них такий саме. З перестиглих фруктів можна приготувати соки і десерти.

4. Правильно зберігайте продукти
Щойно куплені продукти розміщуйте в глибині шафи або холодильника, а куплені раніше – розташуйте на видному місці. Використовуйте герметичні харчові контейнери для зберігання в холодильнику свіжих відкритих продуктів, а на столі – закривайте упаковки для того, щоб захистити їх від комах.

5. Уважно читайте інформацію на упаковках
Між терміном зберігання і терміном придатності велика різниця. Продукти з вичерпаним терміном зберігання в деяких випадках споживати безпечно, в той час як продукти з вичерпаним терміном придатності – не слід. Читайте склад продуктів і намагайтеся не купувати продукцію, що містить трансжири і консерванти або велику кількість цукру і солі.

6. Почніть з малого
Купуйте на винос більш маленькі порції і розподіляйте на всіх великі порції їжі в ресторанах.

7. Використовуйте залишки їжі
Якщо не з’їсте всю приготовану їжу, заморозьте решту або використовуйте її як інгредієнт для іншої страви.