Michelin і Nokian Tyres йдуть з РФ

Один із провідних виробників шин у світі – французька Michelin Group – має намір до кінця року передати свій бізнес у РФ місцевому менеджменту.

Також сьогодні рада директорів іншого провідного виробника – Nokian Tyres – ухвалила рішення про контрольований вихід з російського ринку. У зв’язку з війною в Україні та подальшим посиленням санкцій для вона вважає недоцільним продовжувати діяльність у Росії. Підготовка до виходу розпочнеться негайно, і компанія оцінить різні варіанти виходу.

Тим часом Michelin Group наголосила в своїй заяві, що після припинення виробничої діяльності в Росії у березні нині технічно неможливо відновити виробництво, зокрема через проблеми з постачанням. Тому вона змушена запланувати передачу всіх своїх операцій у Росії до кінця 2022 року і розглядає можливість передачі контролю над своїми адміністративними, збутовими та промисловими операціями поточному місцевому менеджменту. Нова організація працюватиме через незалежно від Michelin.

Нині в Michelin Russia працює близько 1000 людей, у тому числі 750 на заводі в Давидово, розташованому приблизно в 100 кілометрах від Москви. Об’єкт має щорічну виробничу потужність від 1,5 до 2 млн шин, здебільшого для легкових автомобілів.

Продажі Michelin в країні становлять 2% від загального обсягу продажів усієї групи і 1% від світового виробництва автомобільних шин.

Щодо Nokian Tyres, у 2021 році приблизно 80% шин компанії для легкових автомобілів було вироблено в Росії, а бізнес-сфера Росія та Азія становила приблизно 20% чистих продажів Nokian Tyres.

фото: Michelin