Какао-бобы и биотопливо из них

У Гані перетворюватимуть какао на біопаливо

Дослідники в Гані тестують систему, за допомогою якої какао можна перетворити на біопаливо. Поціновувачам шоколаду не варто турбуватися – на паливо йдуть відходи, що утворюються під час збору врожаю.

За інформацією Inhabitat, проект фінансується Ноттінгемським університетом у Сполученому Королівстві і буде випробуваний у Гані, одному з найбільших у світі виробників какао.

«Кожна тонна зібраних какао-бобів дає 10 тонн лушпиння какао», – говорить Джо Дарква, професор технологій у Ноттінгемі і один з керівників проектної групи. Лушпиння зазвичай викидають під час збору врожаю після екстракції бобів. Воно залишається розкладатися на плантації какао, в той час як боби відправляють на ферментацію і сушку, перш ніж вони перетворяться на шоколад. Нині дослідники розробили систему, яка буде використовувати лушпиння в якості сировини для виробництва біопалива. Лушпиння переробляється на гранули або брикети, які при спалюванні в генераторах можуть виробляти «зелену» енергію.

«Техніко-економічні обґрунтування свідчать, що лушпиння какао-бобів може бути перетворено на цінне біопаливо і стати важливим джерелом енергії для сільських районів», – пояснив професор Дарква.

У разі успіху проект сприятиме тому, що уряд Гани виконає свою обіцянку – забезпечить енергоресурсами 100% жителів Гани до 2030 року. На сьогодні 80% родин у Гані використовують деревину в якості основного джерела палива для приготування їжі і підігріву води. Ця практика не тільки призводить до масової вирубки лісу, а й забрудненню повітря всередині приміщень від дерев’яних печей – один з провідних факторів ризику смерті в усьому світі.

Очікується, що проектна група проведе випробування прототипу своєї системи в Університеті науки і техніки ім. Кваме Нкруми в липні 2019 року. Планується розробити, побудувати і експлуатувати невелику біоелектричну електростанцію. Якщо прототип виявиться успішним, система може бути відтворена в інших країнах.

Фото: Unsplash