Пиво Hoegaarden и Stella Artois из новых сортов ячменя с отредактированным геномом

Стале пиво до 2025 року? AB InBev оптимізує врожайність ячменю

Компанія AB InBev, яка виробляє пиво Hoegaarden і Stella Artois, співпрацює з компанією Benson Hill Biosystems для розробки більш ефективних і сталих сортів ячменю.

Бровар використовуватиме новітні технології від Benson Hill Biosystems у поєднанні з традиційними методами селекції, щоб допомогти прискорити розробку сортів ячменю з більш високою продуктивністю – таких, що потребують менше води та інших природних ресурсів. Річ у тім, що ячмінь чутливий до сильної спеки та посухи. Отже важливо винайти більш стійкі до кліматичних змін сорти.

Стартап Benson Hill Biosystem із Сент-Луїса (США) привернув до себе увагу два роки тому, коли залучив $25 млн інвестицій і увійшов до переліку найуспішніших компаній, що впроваджують технології штучного інтелекту в різноманітні сфери життя. Зокрема, Benson Hill Biosystem – у сільськогосподарській галузі. Він запропонував новий інструмент для редагування геному CRISPR 2.0 на основі CropOS для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. У вересні 2018 року компанія залучила ще $60 млн.

Платформа CropOS визначає найбільш перспективну генетику для будь-якого цільового результату – від високої врожайності до екологічної сталості. Можливість машинного навчання платформи калібрується і розвивається з кожним польовим випробуванням і набором даних, покращуючи її здатність прогнозувати. Це прискорює розробку нових сортів.

«AB InBev визнає силу рослин та інновацій в інтересах як фермерів, так і споживачів», – сказав генеральний директор і співзасновник Benson Hill Метт Крісп, якого цитує AgFunder.

Світовий виробник пива встановив свої цілі сталого розвитку на період до 2025 року і запустив інноваційну платформу SmartBarley. Вона використовує дані, технології та аналітичні матеріали, і допомагає фермерам, які вирощують ячмінь і поставляють для AB InBev, підвищити продуктивність і екологічні показники своїх господарств. Ця платформа дозволяє їм оцінювати свій прогрес і обмінюватися у глобальній фермерській мережі провідним досвідом. На сьогодні до SmartBarley долучилися понад 5000 фермерів.