Фінський Solar Foods винайшов виробництво протеїну з повітря, води і електрики

Фінський стартап Solar Foods стверджує, що може виробляти абсолютно новий вид білків, багатих на поживні речовини. Основними джерелами для інноваційного синтезування є повітря, вода і електрика. Мета компанії – розпочати комерційне виробництво еко-протеїну в 2021 році.

«Solein, винайдений Solar Foods, є революційним джерелом натурального білка для світової харчової промисловості. Він підходить для різноманітних споживчих дієт і практично для всіх харчових продуктів… Унікальні і чисті одноклітинні білки Solein виробляються з CO2, води і електрики. Це повністю природний процес бродіння, подібний до виробництва дріжджів або кисломолочних бактерій», – говориться на сайті компанії.

Представники компанії заявляють, що Solein – необмежене джерело білка, виробництво якого не залежить від будь-яких сільськогосподарських умов, погоди або клімату. Ціна білкового продукту «також є конкурентоспроможною порівняно з такими джерелами, як соєвий білок».

Технология Solein - инновационный белок Solar Foods

Кінцевий продукт виглядає і смакує як пшеничне борошно. Вміст білка становить 50%, жиру – 5-10%, вуглеводів – 20-25%.

Финский стартап Solar Foods производит абсолютно новый вид белков - похожи на муку

Також у Solar Foods наголошують, що їхній продукт – еко-дружній. Його виробництво не спричиняє викидів CO2, а навпаки – «поглинає» вуглекислий газ. До того ж, використовується відновлювана електроенергія упродовж усього процесу виробництва.

Інновація розроблена провідними фахівцями Фінляндії у сфері чистих технологій і базується на концепції NASA. Наразі стартап залучено до програми бізнес-інкубатору Європейського космічного агентства (European Space Agency, ESA) з метою розробки системи виробництва білків для космічних польотів на Марс. Концепція Solar Foods передбачає ефективне і дешеве виробництво продуктів харчування в будь-якому місці – пустелі чи космосі. Аби була сонячна енергія.

Solar Foods вже розпочинає тестове виробництво в Фінляндії і має намір звернутися до Європейського агентства з безпеки продуктів харчування за «визнанням» нової  їжі, випробування якої триватиме кілька років. «Водночас ми розпочнемо тестування виробництва споживчих товарів із нашими партнерами», – говорить засновник компанії та директор з технологій Юха-Пекка Піткянен (Juha-Pekka Pitkänen).

За підрахунками Solar Foods, до 2050 року ринок протеїнів становитиме  $500 млрд.

Фото: Solar Foods